Zalai dödölle

Nem csak régi szokás volt kis falunkban a Dödölle készítés, hanem napjainkban is. Annyi változás van benne, hogy most inkább pirítva és nem frissen szaggatva fogyasztják.
hozzávalói: burgonya, liszt, só, víz, pirított hagyma, zsír vagy olaj, tejföl

50 dkg. burgonya

60 dkg. liszt



kb. 4 dl víz 

Meghámozom a krumplit, vékony karikákra szeletelem, felteszem főzni egy 3 literes fazékba és annyi vizet adok hozzá, hogy ellepje. Ízlés szerint sózom. Így főzöm puhára. Erre a célra ne használjunk új krumplit.

Ha megfőtt a krumpli, akkor bent a fazékban a maradék lével együtt összetöröm és hagyom a tűzhelyen. (Nagyon fontos, hogy csak annyi víz legyen a krumplin, ami ellepi és ne több.) Fakanállal folyamatos keverés mellett adom hozzá a lisztet. Az egész masszának kemény állagúnak kell lenni. Ha szükséges adok még hozzá kevés sót. Kicsit nehéz kikeverni a tészta keménysége miatt, de  nem lehetetlen….

Vigyázzunk nehogy a liszt ráégjen az aljára. Így főzzük pár percig. Utána jól kidolgozzuk és szaggatjuk.

Pirított hagymát és tejfölt adunk hozzá.

Ha marad belőle másnap lepirítom és fogyasztom.

Jó étvágyat!

 
 
Címkék: , ,
Tovább a blogra »