50 dkg. burgonya
60 dkg. liszt
só
kb. 4 dl víz
Meghámozom a krumplit, vékony karikákra szeletelem, felteszem főzni egy 3 literes fazékba és annyi vizet adok hozzá, hogy ellepje. Ízlés szerint sózom. Így főzöm puhára. Erre a célra ne használjunk új krumplit.
Ha megfőtt a krumpli, akkor bent a fazékban a maradék lével együtt összetöröm és hagyom a tűzhelyen. (Nagyon fontos, hogy csak annyi víz legyen a krumplin, ami ellepi és ne több.) Fakanállal folyamatos keverés mellett adom hozzá a lisztet. Az egész masszának kemény állagúnak kell lenni. Ha szükséges adok még hozzá kevés sót. Kicsit nehéz kikeverni a tészta keménysége miatt, de nem lehetetlen….
Vigyázzunk nehogy a liszt ráégjen az aljára. Így főzzük pár percig. Utána jól kidolgozzuk és szaggatjuk.
Pirított hagymát és tejfölt adunk hozzá.
Ha marad belőle másnap lepirítom és fogyasztom.
Jó étvágyat!