Vidéki élet Szépsége

Zalai dödölle

Nem csak régi szokás volt kis falunkban a Dödölle készítés, hanem napjainkban is. Annyi változás van benne, hogy most inkább pirítva és nem frissen szaggatva fogyasztják.
hozzávalói: burgonya, liszt, só, víz, pirított hagyma, zsír vagy olaj, tejföl

50 dkg. burgonya
60 dkg. liszt

kb. 4 dl víz 

Meghámozom a krumplit, vékony karikákra szeletelem, felteszem főzni egy 3 literes fazékba és annyi vizet adok hozzá, hogy ellepje. Ízlés szerint sózom. Így főzöm puhára. Erre a célra ne használjunk új krumplit.

Ha megfőtt a krumpli, akkor bent a fazékban a maradék lével együtt összetöröm és hagyom a tűzhelyen. (Nagyon fontos, hogy csak annyi víz legyen a krumplin, ami ellepi és ne több.) Fakanállal folyamatos keverés mellett adom hozzá a lisztet. Az egész masszának kemény állagúnak kell lenni. Ha szükséges adok még hozzá kevés sót. Kicsit nehéz kikeverni a tészta keménysége miatt, de  nem lehetetlen….
Vigyázzunk nehogy a liszt ráégjen az aljára. Így főzzük pár percig. Utána jól kidolgozzuk és szaggatjuk.
Pirított hagymát és tejfölt adunk hozzá.
Ha marad belőle másnap lepirítom és fogyasztom.

Jó étvágyat!

 
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!