Tavaly próbáltam ki először ennek a szörpnek az elkészítését. Nagyon finom volt, ezért az idén is megcsináltam.
Van egy saját lucfenyvesünk, ami nincs permetezve. (Ezt azért mondom, mert aki karácsonyfának termeli a lucfenyőt vagyis eladásra, annak permetezni kell ahhoz, hogy egészséges, üde szép legyen az eladásra.) Mi is foglalkoztunk vele 20 évvel ezelőtt, de ma már csak saját célra ültetünk.
A szörp készítését azért jó lucfenyő hajtásaiból készíteni, mert ennek van a legjobb illata. Május elején már szedhető a fiatal hajtás. Csak a zsengéket szedjük le. Fenyőrügynek magas a C vitamin tartalma. A szörp kiváló nyákoldó, fertőtlenítő hatása ismert. A kezdődő bakteriális fertőzések visszaszorítására alkalmas.
Szörp készítése nagyon egyszerű. Majdnem mindenki saját maga, ízlésének megfelelően készíti el.
Ahogy én készítettem:
Szedtem kb. 40 dkg. friss lucfenyő hajtást
2 db. citrom, 3 kg cukor, 2 kávés kanál citromsav, 4 liter víz
A hajtásokat megtisztítottam és folyóvízben lemostam. Beleraktam őket egy 8 literes fazékba, ráöntöttem a vizet, hogy ellepje. Citromot felkarikáztam és azt is beletettem. (Lehet kicsit kevesebb vizet is használni, ez mindig attól függ, ki milyen erősen szereti a fenyő aromát.) Egy éjszakát állni hagytam. Másnap lassú tűzön felforraltam pár percig, majd leszűrtem. Utána hozzáadtam a cukrot és a citromsavat, majd felmelegített üvegekbe öntöttem és száraz dunsztba tettem, 1 napig.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: